Det grekiska ordet betyder eg vila (varifrån även bet. tröghet, lättja) o brukades sedermera även om den vila o underhållning som filosofskolorna skänkte; slutligen också om själva lokalen.
I en artikel i Svenska Dagbladet 11 feb 2011 kan man bland annat läsa:
Aristokraterna kunde däremot viga sig åt scholé – upprinnelsen till vårt ord skola, vilket var en slags skapande ledighet eller fritid. För Aristoteles var arbetet något som stod i vägen för människors självförverkligande eftersom det stal tid och kraft från den utveckling av dygder som var människans sanna bestämmelse. Idealet var en typ av självständighet, en självtillräcklighet som den som måste arbeta saknade. Aristoteles uppfattar inte arbetet som en del av det lyckliga livet. Lyckan är snarare något som kan realiseras genom fritid (scholé). Med fritid menar Aristoteles inte ett overksamt liv, men en tid som används till att förverkliga specifikt mänskliga egenskaper och då särskilt de intellektuella.
I Elias Wesséns etymologiska ordbok står följande:
Skola ..av medeltidslatinet schola; ytterst av grekiskan skholé fritid (från kroppsarbete); vila och underhållning i andliga sysselsättningar.
Källa: Janne Berg
”If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library.”
-Frank Zappa