Hasselbackspotatis med parmesan

800 g potatis jämnstor fast
50 g smör
salt
4 msk riven parmesanost
Rosmarinolja:
2 msk hackad färsk rosmarin
2 st vitlöksklyftor
flingsalt
4 msk olivolja
Ugn: 200°

Gör så här
1
Tvätta potatisarna och torka dem torra.
Lägg potatisarna på en träslev och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisarna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper.

2
Smält smöret.
Pensla potatisen med drygt hälften av smöret och salta försiktigt.

3
Baka mitt i ugnen, ca 35 minuter.
Ta ut och pensla potatisarna med resten av smöret och strö på ost.
Fortsätt baka tills potatisen har fin färg, ca 10 minuter.

4
Rosmarinolja: Stöt rosmarin, hackad vitlök och lite salt i en mortel. Blanda i olivolja.
Ringla rosmarinoljan över potatisen vid servering.

1 timme, 4 portioner.

Ingredienser:
1 kg små potatisar, skalade
50 g smör
flingsalt nymalen
svartpeppar
1 liten knippa persilja, finhackad
1/2 dl ströbröd
1/2 dl riven parmesan

Gör så här:
Lägg potatisen i en träslev och skiva tunt, men inte hela vägen.
Bred en klick smör på varje, salta och peppra.
Placera i långpanna eller ugnsfast form och ställ in i ugnen i 200 grader i 30 minuter.
Ös med smöret då och då.

Blanda persilja, ströbröd och parmesan.
Ta ut potatisarna och strö över lite av blandningen.
Grädda ytterligare 10-15 minuter eller tills ytan får fin färg.