Chili con verduras

Grytan:

1 gul lök
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 msk olja
1 förp färsk vegetarisk pytt (à 500 g)
1 tsk chiliflakes
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk koriander
1 tsk paprikapulver (mild)
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
390 g krossade tomater
390 g kokt bönmix
390 g kokta svarta bönor
1/2 förp körsbärstomater (à 250 g)

Sätt ugnen på 200 °C.
Gryta: Skala och hacka löken. Skär zucchinin i ca 1 cm stora tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp oljan i en gryta eller vid kastrull och stek grönsakerna och pytten tills de börjar få färg. Tillsätt kryddorna och stek ytterligare 1 minut.
Häll ner vin, buljong och tomatkross. Koka upp och låt sjuda ca 25 minuter.
Starta timer
Häll av bönorna i en sil, skölj noga och låt rinna av.
Vänd ner bönor och tomater i grytan och smaka av med salt.

_____________________________________________________

Till servering
nachochips
gräddfil
riven ost

 

_____________________________________________________

Chili con carne med färsk chili
Färsk chili ger sting till denna klassiker. Kidneybönor istället för vita ger den mer must i smaken.

Servera med avokadoröra, guacamole, istället för gräddfil.

4 personer

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
500 g blandfärs
1 burk krossad tomat, 400 g
3 msk tomatpuré
2 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
1 burk kidneybönor, 400 g
1/2 hackad röd chili

alt.
1 tsk spiskummin
2 1/2 dl kött/kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)

Guacamole:
2 avokado
2 msk citronsaft
1 knivsudd chilipeppar
2 msk crème fraiche
salt och peppar

Skala och finhacka lök och vitlök, fräs den glansig i olivolja. Tillsätt blandfärsen och bryn runt om. Rör i krossad tomat, tomatpuré och köttbuljong. Sjud 10 minuter.
Tillsätt kidneybönor och chili och koka ytterligare 10 minuter.
Guacamole: Skala och mixa avokado med citronsaft, chili och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.